Rozdíl mezi čištěním a odvápněním kávovaru

rozdil-odvapneni-cicsteni-min

Váš kávovar je něco jako moderní zázrak. Stačí jen pár kopečků kávové sedliny, trocha vody a stisknutí tlačítka a během několika minut si můžete vychutnat šálek (nebo čtyři) čerstvé horké kávy. Bez této nepostradatelné kuchyňské pomůcky bychom všichni žili v ponurejším a pomalejším světě. 

Ale přes všechno, co nám kávovary každý den dávají, nejsme vždy tak dobří v tom, abychom svým přístrojům věnovali péči, kterou potřebují. I ti nejzarytější kávoví fanatici mohou trávit týdny, měsíce nebo dokonce roky, aniž by se o své kávovary řádně starali. Pochopení rozdílu mezi dvěma základními metodami údržby kávovaru, čištěním a odstraňováním vodního kamene, je však prvním krokem k tomu, abyste si mohli vychutnat tu nejlepší možnou chuť kávy a aby váš kávovar fungoval na nejvyšší výkon po mnoho let.

Mezi milovníky kávy panuje mylná představa, že čištění kávovaru a odstraňování vodního kamene z kávovaru je totéž. Čištění a odstraňování vodního kamene jsou však dva různé procesy, které řeší dva různé problémy při přípravě kávy. Chcete-li si vychutnat lahodně chutnou a voňavou kávu, je důležité pochopit rozdíl mezi čištěním kávovaru a odstraňováním vodního kamene z kávovaru a vědět, jak obojí provádět.

 

Co znamená odvápnění kávovaru?

Šálek kávy je téměř z 99% tvořen vodou, která je jedním z nejdůležitějších prvků při přípravě dobré kávy. Veškerá voda obsahuje minerály, jako je vápník a hořčík, které procházejí kávovarem a nakonec se hromadí na topném tělese kávovaru jako vodní kámen. Odstraňování vodního kamene z kávovaru je proces odstraňování těchto minerálních usazenin. Voda, která je považována za "tvrdou", je pro kávovary ještě škodlivější, protože obsahuje vyšší procento těchto minerálů. Vzhledem k tomu, že topná tělesa kávovaru nejsou vidět, může se na nich usazovat minerál po celé měsíce, aniž byste o tom věděli.

 

Co se stane, když z kávovaru neodstraňujete vodní kámen?

Nahromaděný minerální kámen může mít negativní vliv na bojler kávovaru, což ovlivňuje vaši kávu několika způsoby:

 

  • Pokud voda nemůže dosáhnout optimální teploty pro spaření, není možné z kávových zrn získat plnou chuť.
  • Nánosy minerálního kamene mohou ucpat průtok vody, a pokud nejsou odstraněny, mohou způsobit, že kávovar přestane fungovat.
  • Vaše káva nebude dostatečně horká, abyste si ji mohli vychutnat.
  • Pokud jste tedy již dlouho neodstraňovali vodní kámen z kávovaru nebo jste jej nikdy neodstraňovali, pravděpodobně pijete kávu, která je méně aromatická a vlažnější. A to v případě, že váš kávovar neměl poruchu. Ani jeden z těchto výhledů není pro vás ani pro vaši kávu nijak zvlášť dobrý.

 

Jak odstranit vodní kámen z kávovaru?

Prodáváme odváňovací prostředky pro kávovary všech značek. Námi nabízené odstraňovače vodního kamene jsou navrženy tak, aby odstraňovaly nejodolnější nánosy vodního kamene z nádrží na horkou vodu a součástí kávovaru, aniž by došlo k poškození zařízení, a umožnily kávovarům pracovat na optimální úrovni. Jednoduchým smícháním přípravku s vodou, přidáním do zásobníku na vodu v kávovaru a opláchnutím bude váš kávovar zbaven vodního kamene a uvaří lahodný, horký šálek kávy.

 

Co znamená čištění kávovaru? 

Káva je ze své podstaty velmi olejovitá látka. Časem se uvnitř kávovaru nahromadí kávové oleje a vytvoří žluklé zbytky. I s těmi nejlepšími kávovými zrny nebo nejmodernějším kávovarem je nemožné uvařit dobrý šálek kávy se špinavým kávovarem. Čištění kávovaru odstraní tyto nahromaděné zbytky a zajistí, že vaše káva bude vždy chutnat čerstvě.

Existuje několik součástí kávovaru, které přicházejí do styku s mletou nebo zrnkovou kávou a které jsou vystaveny působení kávových olejů, které je třeba pravidelně čistit. Mezi tyto součásti patří karafy, spařovací komory, koše portafiltrů a mlýnkové břity.

 

Co se stane, když kávovar nečistíte?

Pokud necháte kávovar na pokoji bez čištění, budou mít tyto zbytky na vaši kávu několik nežádoucích účinků:

  • Vaše káva začne chutnat hořce.
  • Vaše káva a kávovar budou vydávat štiplavý zápach.
  • Zbytky kávy mohou způsobit ucpání a zablokování, které může způsobit nepoužitelnost kávovaru.
  • Opět to není ideální situace pro každodenní přípravu kávy. Kávu špatné chuti vyrobenou zapáchajícím kávovarem bychom nepřáli žádnému pijákovi kávy.

 

Jak čistit kávovar 

Prodáváme čisticí prostředky pro použití v kapslových systémech, kávovarech a kávovarech na espresso. Námi nabízené výrobky řeší různé potřeby čištění kávových zařízení v domácnosti a jsou k dispozici ve formě prášku, tablet, tekutin a kapslí. Každý z našich výrobků je testován na široké škále kávových zařízení a je určen k rychlému a bezpečnému opláchnutí kávovaru.